page_head_Bg

solo tumama

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e fesoʻotaʻi ma le tau, e pei o afā, afi ma lologa, ua faʻateleina pea. O le auala lea e sauni ai pe a mana'omia lou alu ese pe fa'anofo i lalo.
I lenei vaiaso naʻo le faitau miliona o tagata i le atunuʻu na feagai ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le afa o Ida na motusia le eletise poʻo le avanoa i meaai ma vai mo le faitau miliona o tagata i Louisiana. O lologa tetele i New Jersey ma Niu Ioka na faateia ai le toatele o tagata. I le Vaituloto o Tahoe, o nisi o tagata nofoia na o ese i lalo ifo o le itula talu ona maua se poloaiga o le aveeseina ona o le afi na lamatia ai o latou fale. O lologa faʻafuaseʻi na afaina ai le totonugalemu o Tennessee ia Aokuso, ma i le amataga o lenei tausaga, ina ua maeʻa afā o le taumalulu, e faitau miliona tagata i Texas na leiloa le eletise ma le vai.
Ae paga lea, ua lapataia nei e saienitisi o le tau, o faalavelave faafuasei o le tau e mafai ona avea ma masani fou, ona o le vevela o le lalolagi e mafua ai le tele o timuga, sili atu afā, tele asiosio, ma afi tetele. E tusa ai ma le "World Disaster Report", talu mai le 1990s, o le averesi o numera o le tau ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tau ua faʻateleina i le lata i le 35% i le sefulu tausaga.
Po o fea lava e te nofo ai, e tatau i aiga uma ona iai se “pusa ato” ma se “pusa ato”. Afai e te alu ese vave mai le fale, pe alu i le potu faʻafuaseʻi pe alu ese ona o se afi poʻo se afa, e mafai ona e ave se ato malaga ma oe. Afai e te nofo i le fale e aunoa ma se eletise, vai poʻo se faʻamafanafana, e mafai e le pusa faʻafeiloaʻi ona teuina au mea taua mo le lua vaiaso.
O le fatuina o se ato malaga ma se atopa'u o le a le avea ai oe ma se faʻalavelave poʻo le ola i le mataʻutia apocalyptic. O lona uiga ua e sauni. Mo le tele o tausaga, ou te iloa o faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona tupu i soo se taimi, i soo se mea. I se tasi po i Lonetona, na ou toe foi ai i se fale malepelepe ona sa faapunaina e se tuaoi i luga lana vai. (Na mafai ona ou laveaʻiina loʻu tusifolau ma laʻu pusi, ae na ou leiloa mea uma na ou maua.) Ina ua mavae le tele o tausaga, sa tatau ona ou alu ese mai loʻu fale Penisilevania faatolu-faalua ona o le lolovaia o le Vaitafe o Delaware, ma le tasi Ona o le Hurricane Sandy. .
Ina ua lolovaia loʻu fale mo le taimi muamua, sa ou matua leʻi saunia lava ona o le lolo e na o ni nai futu mai loʻu auala taavale. Sa tatau ona ou tago atu i au tamai maile e fa, o ni lavalava, ma soo se mea e foliga mai e taua, ona ou alu ese ai lea iina vave. E le mafai ona ou alu i le fale mo le lua vaiaso. I lena taimi na ou iloa ai ou te manaʻomia se fuafuaga moni o le aveeseina o le aiga, e le gata mo aʻu ma laʻu tama teine, ae faʻapea foʻi ma aʻu fagafao. (Na sili atu ona ou saunia ina ua ou alu ese ae lei taia e le afa Sandy le talafatai i sasae i ni nai tausaga mulimuli ane.)
O le vaega sili ona faigata o le fatuina o se Go package o le amataga. E te le tau faia mea uma i le taimi e tasi. Na ou amata i se taga Ziploc ma tuu i totonu loʻu tusifolau, pepa fanau ma isi pepa taua. Ona ou faaopoopo lea o se pea tioata faitau. I le tausaga talu ai, na ou faʻaopoopoina ai se telefoni feaveaʻi i laʻu ato malaga ona na taʻu mai e le fomaʻi potu faʻafuaseʻi o le mea sili lea ona manaʻomia i totonu o le potu faʻafuaseʻi.
Sa ou faaopoopo foi nisi matapulepule. Matou te manaʻomia uma nei matapulepule ona o le Covid-19, ae afai e te sola ese mai se afi poʻo se vailaʻau masaa, atonu e te manaʻomia foi se matapulepule. Ou te manatua i le aso 11 o Setema, ina ua paʻu le olo muamua, na tufatufa atu ai e se fale falaoa i le Aai o Niu Ioka le faitau selau o matapulepule ia i matou na paʻulia i le eria e puipuia ai i matou mai le manavaina o lefulefu ma le asu.
Talu ai nei, na ou faʻaleleia ai laʻu ato malaga i se ato silikoni sili atu Stasher toe faʻaaogaina ma faʻaopoopo nisi tinoitupe faʻafuaseʻi (sili ona lelei pili laiti). Sa ou faaopoopo foi se lisi o numera telefoni e faafesootai ai aiga ma uo pe a iu ina ou ulufale atu i le potu o faalavelave faafuasei. E aoga foi lenei lisi pe afai ua mate le maa o lau telefoni. I le aso 11 o Setema, sa ou faafesootaia ai lo’u tina i Dallas i se telefoni totogi, aua e na o le pau lea o le numera telefoni ou te manatua.
O nisi tagata latou te faia a latou ato malaga e pei o se ato faʻaola ma faʻaopoopo le tele o mea faʻaopoopo, e pei o mea faigaluega e tele, lipine, mama, ogaumu feaveaʻi, tapasa, ma isi. Ae ou te manaʻo e faʻafaigofie. Ou te manatu afai ou te manaʻomia laʻu ato malaga, e mafua ona o loʻo i ai soʻu faʻalavelave faʻafuaseʻi, e le ona o le faʻalapotopotoga e pei ona tatou iloa ua uma.
O le taimi lava e te aoina ai mea taua, mafaufau e faʻaaoga se ato faʻafafa poʻo se ato fagogo e tuʻu ai nisi mea e mafai ona fesoasoani i nisi ituaiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. Fa'aopoopo se moliuila ma maa ma se tama'i pusa fesoasoani muamua o lo'o iai sapalai mo le tausiga o nifo. E tatau fo'i ona iai ni nai aso o sau vaila'au mana'omia. Aumai ni fagu vai ma granola bars e taulima ai le pisi o taavale i luga o auala e aveese ai poʻo le umi o faʻatali i le potu faʻafuaseʻi. O se seti fa'aopoopo o ki ta'avale o se fa'aopoopoga lelei i lau ato malaga, ae o isi ki ta'avale e lelei tele. E taugata, o lea afai e te le maua, fai ma masani le teuina o ki i le nofoaga e tasi ina ia mafai ona e mauaina i se faʻalavelave faʻafuaseʻi.
Afai e iai sau pepe, fa'amolemole fa'aopoopo napekini, solo, fagu fafaga, susu ma mea'ai pepe i lau ato malaga. Afai e iai sau fagafao, fa'amolemole fa'aopoopo i ai se fusi, se ipu fe'avea'i, ni mea'ai, ma se kopi o fa'amaumauga fa'afoma'i ina ne'i e ave lau fagafao i le fale fagafao a'o e iai i le malutaga po'o le faletalimalo. O nisi tagata e fa'aopoopo se suiga o lavalava i la latou ato malaga, ae ou te mana'o e fai la'u ato malaga e la'ititi ma mama. O le taimi lava e te faia ai le ato malaga autu ma pepa ma isi mea e manaʻomia mo lou aiga, atonu e te manaʻo e teu se ato malaga patino mo soʻo se tamaititi.
Ina ua uma ona faitau le faʻamatalaga e uiga i sapalai sauniuni mo faʻalavelave faʻafuaseʻi i luga ole Wirecutter, na ou okaina talu ai nei se isi mea mo laʻu ato malaga. O le faaili lea e tolu-tala. "E leai se tasi e manaʻo e mafaufau e uiga i le maileia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, ae na tupu," na tusia ai e Wirecutter. "O se valaau leotele mo se fesoasoani e ono tosina mai ai le au laveai, ae o se faaili maʻai e sili atu ona faʻalavelaveina le pisapisao o afi afi, afa poʻo faʻalavelave faʻafuaseʻi."
Afai e te manaʻomia le toso i lalo, atonu na e saunia le tele o mea e manaʻomia i le fale e teu ai lau atopaʻu. E sili le aoina o mea nei ma tuu i se nofoaga e tasi-e pei o se pusa palasitika lapoa pe lua-ina ia le faʻaaogaina. Afai na e faia se taga malaga, o lona uiga ua e alu i se amataga lelei, aua o le tele o mea malaga ato atonu e manaʻomia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi ile fale. E tatau fo'i ona fa'apipi'i le talone lapisi i fagu vai mo le lua vaiaso ma mea'ai e le pala, mea'ai fagafao, pepa faleuila ma mea tau tumama. O moliuila, moli, moligao, moli ma fafie e taua tele. (E fautuaina e le uaea le moli ulu.) Leitio o le tau o le maa po'o le pisapisao o le tau ma le telefoni feavea'i o le la o le a fesoasoani ia te oe e foia ai le pe. O se palanikeke faaopoopo o se manatu lelei. O isi mea e masani ona fautuaina e aofia ai le lipine, se mea faigaluega tele, taga lapisi mo le tumama, ma solo lima ma vailaau fa'ama'i. Afai e mafai e lau talavai, fa'amolemole oka ni vaila'au fa'aopoopo pe fesili i lau foma'i mo ni fa'ata'ita'iga e maua fua mo le fa'aaogaina fa'afuase'i.
O le Aai o Milwaukee o loʻo i ai se lisi aoga e mafai ona faʻaaoga e fai ai lau ato malaga. O lo'o i ai se lisi o siaki i luga o le upegatafa'ilagi a Ready.gov e mafai ona fesoasoani ia te oe i le setiina o lou malutaga, ma o le Koluse Mumu a Amerika o loʻo i ai foi nisi fautuaga i le sauniuni mo faʻalavelave faʻafuaseʻi. Filifili mea e taua i lou aiga.
O loʻo faʻagasolo pea laʻu ato malaga ma atopaʻu, ae ou te iloa ua sili atu loʻu saunia nai lo le taimi muamua ma ua sili atu ou lagona. Na ou faia foi se api faʻalavelave mo faʻalavelave faʻafuaseʻi. O laʻu fautuaga o le amata faʻaaoga mea o loʻo ia te oe i le asō, ona galue malosi lea e maua nisi mea i le taimi. I soʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o sina fuafuaga ma sauniuniga o le a umi se taimi.
Talu ai nei na alu ai laʻu tama teine ​​i savaliga sopo, ma sa sili ona ou popole i lona fetaui ma se urosa. E le gata i lea, e foliga mai na ou faitau i le tele o tala e uiga i osofaiga a le urosa talu ai nei, e aofia ai se urosa grizzly na faʻafefe se tamaloa mo ni nai aso i Alaska, ma se fafine na fasiotia i se osofaʻiga urosa i Montana i lenei taumafanafana. Ae ui i lea, e ui o osofaʻiga a urosa e fai ai ulutala, e le masani ai e pei ona e mafaufau i ai. Na ou aʻoaʻoina lenei mea ina ua uma ona ave le "E mafai ona e sao mai le taufetuli ma le urosa?" su'ega. O mea o le a e aʻoaʻoina e aofia ai:
O le au faʻasalalau o le Time magazine na valaʻaulia e auai i faʻasalalauga faʻatasi ma Dr. Fauci, Apoorva Mandavilli, o le na tusia e uiga i tui ma Covid mo The New York Times, ma Lisa Damour, o se talavou fomaʻi mafaufau na tusi mo Well. O le a faʻatautaia e Andrew Ross Sorkin le faʻamoemoe ma o le a taulaʻi i tamaiti, Covid ma toe foʻi i le aʻoga.
Kiliki le feso'ota'iga RSVP mo lenei mea na'o le tagata fai saofaga: Tamaiti ma Covid: O le a le mea e iloa, o se Taimi Virtual Event.
Sei faaauau le talanoaga. Mulimuli mai ia te aʻu i luga o le Facebook poʻo le Twitter mo saini i aso uma, pe tusi mai ia te aʻu i le well_newsletter@nytimes.com.


Taimi meli: Sep-03-2021