page_head_Bg

O vaila'au fa'ama'i umi e fa'amoemoe e fesoasoani e tau ai fa'ama'i

O tagata suʻesuʻe i le Iunivesite o Central Florida ua atiaʻe se faʻamaʻi faʻavae nanoparticle e mafai ona faʻaauau pea ona tapeina siama i luga o le eleele mo le oʻo atu i le 7 aso-o se suʻesuʻega e ono avea ma auupega malosi e faasaga i le COVID-19 ma isi faʻamaʻi pipisi.
O le suʻesuʻega na faʻasalalau i lenei vaiaso i le tusi talaaga ACS Nano o le American Chemical Society e le multidisciplinary team of virus and engineering experts from the university and the head of a technology company in Orlando.
I le popofou o le faʻamaʻi, Christina Drake, o le UCF alumnus ma le faʻavae o Kismet Technologies, na faʻaosofia i le maeʻa ai o se malaga i le faleoloa e atiaʻe vailaʻau. O iina, na ia vaʻaia ai se tagata faigaluega o loʻo fufuluina le vailaau faʻamaʻi i luga o le 'au o le pusaaisa ona vave solo lea o le vai.
“I le taimi muamua, o loʻu manatu o le faia lea o se vailaau faʻamaʻi vave," o lana tala lea, "ae na matou talanoa i tagata faʻatau-e pei o fomaʻi ma fomaʻi-e suʻesuʻe po o le fea vailaʻau latou te manaʻo moni ai. Mo i latou O le mea e sili ona taua o le mea e tumau. O le a faʻaauau pea ona faʻamaʻaina nofoaga maualuga e fesoʻotaʻi ai e pei o 'au o faitotoa ma fola mo se taimi umi pe a uma ona faʻaoga.
Na galulue fa'atasi Drake ma Dr. Sudipta Seal, o le UCF material engineer ma le nanoscience expert, ma Dr. Griff Parks, o se virologist, su'esu'e sociate dean o le School of Medicine, ma Dean o le Burnett School of Biomedical Sciences. Faatasi ai ma le faʻatupeina mai le National Science Foundation, Kismet Tech, ma le Florida High-Tech Corridor, na faia ai e le au suʻesuʻe se vailaʻau faʻainisinia nanoparticle.
O lona vaega malosi o se nanostructure ua fa'ainisinia e ta'ua o le cerium oxide, ua lauiloa mo ona fa'afouga fa'aantioxidant properties. O le cerium oxide nanoparticles ua suia i se vaega itiiti o le siliva ina ia sili atu le aoga e tetee atu ai i pathogens.
"E galue i le kemisi ma masini," o le tala lea a Seal, o le sa suʻesuʻeina nanotechnology mo le silia ma le 20 tausaga. "Nanoparticles e tuʻuina atu eletise e faʻamaʻi ai le siama ma faʻavaivaia ai. O le fa'ainisinia, latou te pipi'i fo'i i le siama ma malepe ai le pito i luga e pei o se paluni pa'u.”
O le tele o solo fa'ama'i po'o fa'asu'i o le a fa'amama ai le pito i totonu o le tolu i le ono minute pe a uma ona fa'aoga, ae leai se a'afiaga o totoe. O lona uiga e mana'omia ona solo fa'atele le pito i luga ina ia fa'amama ina ia 'alofia fa'ama'i pipisi e tele e pei ole COVID-19. O le nanoparticle formulation e fa'atumauina lona gafatia e fa'agata ai meaola ninii ma fa'aauau pea ona fa'amama le fa'amama mo le o'o atu i le 7 aso pe a uma le fa'aoga e tasi.
"O vailaau faʻamaʻi e faʻaalia ai le malosi o le antiviral e tetee atu ai i siama eseese e fitu," o le faʻamatalaga lea a Parks, ma o lana fale suʻesuʻe e nafa ma le suʻeina o le fua faʻatatau i le siama "lomifefiloi". "E le gata na faʻaalia ai le antiviral properties e faasaga i coronavirus ma rhinoviruses, ae na faʻamaonia foi le aoga e tetee atu ai i isi siama eseese e eseese fausaga ma lavelave. Matou te faʻamoemoe o lenei tomai ofoofogia e fasioti ai, o lenei vailaʻau faʻamaʻi o le a avea foi ma meafaigaluega sili ona aoga e tetee atu ai i isi faʻamaʻi faʻafuaseʻi.
Ua talitonu saienitisi o lenei fofo o le a i ai se aafiaga taua i le siosiomaga o le soifua maloloina, aemaise lava le faaitiitia o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi ile falemaʻi-e pei ole methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa ma Clostridium difficile -O nei mea o le a mafua ai faʻamaʻi pipisi e sili atu nai lo tasi vaetolu o tagata gasegase ua ulufale i falemai a Amerika.
E le pei o le tele o vailaʻau faʻatau pisinisi, o lenei fua faʻatatau e le o iai ni vailaʻau faʻaleagaina, e faʻaalia ai e saogalemu le faʻaogaina i luga o soʻo se mea. E tusa ai ma manaʻoga a le US Environmental Protection Agency, o suʻesuʻega faʻatonutonu i le paʻu ma le ita o mata e leai ni aʻafiaga leaga.
"O le tele o vailaʻau faʻamaʻi fale o loʻo maua nei o loʻo i ai vailaʻau e afaina ai le tino pe a uma ona faʻaalia soo," o le tala lea a Drake. "O a matou oloa faʻavae nanoparticle o le ai ai se maualuga maualuga o le saogalemu, lea o le a faia se sao taua i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o tagata i vailaʻau."
E manaʻomia nisi suʻesuʻega aʻo leʻi oʻo atu oloa i le maketi, o le mafuaʻaga lea o le isi vaega o suʻesuʻega o le a taulaʻi i le faʻatinoina o vailaau faʻamaʻi i faʻaoga aoga i fafo atu o le fale suʻesuʻe. O lenei galuega o le a suʻesuʻeina pe faʻafefea ona aʻafia vailaʻau faʻamaʻi i mea mai fafo e pei o le vevela poʻo le susulu o le la. O loʻo talanoa le 'au ma le falemaʻi i le lotoifale e faʻataʻitaʻi le oloa i totonu o latou fale.
Na faaopoopo mai Drake: "O loʻo matou suʻesuʻeina foʻi le atinaʻeina o se ata e le tumau e vaʻai pe mafai ona matou ufiufi ma faʻamaufaʻailoga fola o le falemaʻi poʻo 'au o faitotoʻa, vaega e manaʻomia ona faʻamaʻi, poʻo vaega o loʻo malosi ma faʻaauau ona fesoʻotaʻi."
Na auai Seal i le UCF's Department of Materials Science and Engineering i le 1997, o se vaega o le UCF School of Engineering and Computer Science. O lo'o galue o ia i le a'oga fa'afoma'i ma o se sui o le UCF prosthetic group Biionix. O ia o le sa avea muamua ma faatonu o le UCF Nano Science and Technology Center ma Advanced Materials Processing and Analysis Center. Na ia mauaina se PhD i mea tau inisinia mai le Iunivesite o Wisconsin, faatasi ai ma se tamaititi i le biochemistry, ma o se tagata suʻesuʻe postdoctoral i le Lawrence Berkeley National Laboratory i le Iunivesite o Kalefonia, Berkeley.
Ina ua uma ona galue i le Wake Forest School of Medicine mo le 20 tausaga, na sau Parkes i le UCF i le 2014, lea na ia galue ai o se polofesa ma ulu o le Matagaluega o Microbiology ma Immunology. Na ia maua le Ph.D. i le biochemistry mai le Iunivesite o Wisconsin ma o se tagata suʻesuʻe o le American Cancer Society i Northwestern University.
O le suʻesuʻega na tuʻufaʻatasia e Candace Fox, o se tagata suʻesuʻe postdoctoral mai le UCF School of Medicine, Craig Neal mai le UCF School of Engineering and Computer Science, ma tamaiti aʻoga faʻauʻu Tamil Sakthivel, Udit Kumar, ma Yifei Fu mai le UCF School of Engineering and Computer Science. .
Mea e saunia e le Iunivesite o Central Florida. O le uluai galuega na saunia e Christine Senior. Fa'aaliga: E mafai ona fa'asa'o le anotusi e tusa ai ma sitaili ma le umi.
Maua tala fou fa'asaienisi e ala i le nusipepa imeli free a ScienceDaily, fa'afouina i aso uma ma vaiaso. Pe siaki le fagafa'afouga fa'afouga fa'aleitula ile lau faitau RSS:
Ta'u mai ou manatu i le ScienceDaily-matou te talia fa'amatalaga lelei ma le le lelei. E i ai ni fa'afitauli i le fa'aogaina o lenei 'upega tafa'ilagi? faafitauli?


Taimi meli: Sep-10-2021