page_head_Bg

O lo'o folafola mai e fa'ama'i fa'ama'i ua leva ona galue e fesoasoani e tau fa'ama'i

O le UCF alum ma le tele o tagata suʻesuʻe na faʻaogaina le nanotechnology e atiaʻe ai lenei vailaʻau faʻamamaina, lea e mafai ona tetee atu i siama e fitu mo le oʻo atu i le 7 aso.
Ua fausia e le au suʻesuʻe a le UCF se vailaʻau faʻavae nanoparticle e mafai ona faʻaauau pea ona tapeina faʻamaʻi i luga o le fogaeleele mo le oʻo atu i le 7 aso-o lenei suʻesuʻega e ono avea ma auupega malosi e faasaga i le COVID-19 ma isi faʻamaʻi pipisi.
O le suʻesuʻega na faʻasalalau i lenei vaiaso i le tusi talaaga ACS Nano o le American Chemical Society e le multidisciplinary team of virus and engineering experts from the university and the head of a technology company in Orlando.
Christina Drake '07PhD, o le na faavaeina le Kismet Technologies, na musuia e se malaga i le faleoloa i le amataga o le faʻamaʻi ma fausia ai se vailaʻau faʻamaʻi. O iina, na ia vaʻaia ai se tagata faigaluega o loʻo fufuluina le vailaau faʻamaʻi i luga o le 'au o le pusaaisa ona vave solo lea o le vai.
"O le taimi muamua o loʻu manatu o le faia o se vailaau faʻamaʻi vave," o lana tala lea, "ae na matou talanoa i tagata faʻatau e pei o fomaʻi ma fomaʻi ia malamalama poʻo le a le vailaʻau latou te manaʻo ai. O le mea pito sili ona taua mo i latou o se mea umi, o le a faʻaauau pea ona faʻamaʻi nofoaga maualuga fesoʻotaʻi e pei o 'au o le faitotoʻa ma le fola mo se taimi umi pe a uma ona faʻaoga.
E galulue Drake ma Sudipta Seal, o se UCF mea enisinia ma nanoscience poto, ma Griff Parks, o se virologist, suʻesuʻe sui pule o le Aoga Faafomai, ma le pule o le Burnett School of Biomedical Sciences. Faatasi ai ma le faʻatupeina mai le National Science Foundation, Kismet Tech, ma le Florida High-Tech Corridor, na faia ai e le au suʻesuʻe se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻainisinia nanoparticle.
O lona vaega malosi o se nanostructure ua fa'ainisinia e ta'ua o le cerium oxide, ua lauiloa mo ona fa'afouga fa'aantioxidant properties. O le cerium oxide nanoparticles ua suia i se vaega itiiti o le siliva ina ia sili atu le aoga e tetee atu ai i pathogens.
"E galue i le kemisi ma masini," o le tala lea a Seal, o le sa suʻesuʻeina nanotechnology mo le silia ma le 20 tausaga. "Nanoparticles e tuʻuina atu eletise e faʻamaʻi ai le siama ma faʻavaivaia ai. O le fa'ainisinia, latou te pipi'i fo'i i le siama ma malepe ai le pito i luga, e pei lava o le pa o se paluni."
O le tele o solo fa'ama'i po'o fa'asu'i o le a fa'amama ai le pito i totonu o le tolu i le ono minute pe a uma ona fa'aoga, ae leai se a'afiaga o totoe. O lona uiga e mana'omia ona solo fa'atele le pito i luga ina ia fa'amama ina ia 'alofia fa'ama'i pipisi e tele e pei ole COVID-19. O le nanoparticle formulation e fa'atumauina lona gafatia e fa'agata ai meaola ninii ma fa'aauau pea ona fa'amama le fa'amama mo le o'o atu i le 7 aso pe a uma le fa'aoga e tasi.
"O lenei vailaau faʻamaʻi e faʻaalia ai le tele o le antivirus e tetee atu ai i siama eseese e fitu," o le tala lea a Parks, o lana fale suʻesuʻe e nafa ma le suʻeina o le teteʻe o le siama "lomifefiloi". "E le gata o loʻo faʻaalia ai le antiviral properties e faasaga i coronaviruses ma rhinoviruses, ae faʻamaonia ai foi e aoga i le tele o isi siama e eseese fausaga ma lavelave. Matou te faʻamoemoe o lenei tomai ofoofogia e fasioti ai, o lenei vailaʻau faʻamaʻi o le a avea foi ma meafaigaluega aoga e tetee atu ai i isi faʻamaʻi faʻafuaseʻi.
Ua talitonu saienitisi o lenei fofo o le a i ai se aafiaga taua i le siosiomaga o le soifua maloloina, aemaise lava le faaitiitia o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi i le falemaʻi, e pei ole methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa ma Clostridium difficile—— E sili atu ma le tasi i le 30. tagata gasegase ua ulufale i falemai Amerika.
E le pei o le tele o vailaʻau faʻatau pisinisi, o lenei fua faʻatatau e le o iai ni vailaʻau faʻaleagaina, e faʻaalia ai e saogalemu le faʻaogaina i luga o soʻo se mea. E tusa ai ma manaʻoga a le US Environmental Protection Agency, o suʻesuʻega faʻatonutonu i le paʻu ma le ita o mata e leai ni aʻafiaga leaga.
"O le tele o vailaʻau faʻamaʻi fale o loʻo maua nei o loʻo i ai vailaʻau e afaina ai le tino pe a uma ona faʻaalia soo," o le tala lea a Drake. "O a matou oloa faʻavae nanoparticle o le ai ai se maualuga maualuga o le saogalemu, lea o le a faia se sao taua i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o tagata i vailaʻau."
E manaʻomia nisi suʻesuʻega aʻo leʻi oʻo atu oloa i le maketi, o le mafuaʻaga lea o le isi vaega o suʻesuʻega o le a taulaʻi i le faʻatinoina o vailaau faʻamaʻi i faʻaoga aoga i fafo atu o le fale suʻesuʻe. O lenei galuega o le a suʻesuʻeina pe faʻafefea ona aʻafia vailaʻau faʻamaʻi i mea mai fafo e pei o le vevela poʻo le susulu o le la. O loʻo talanoa le 'au ma le falemaʻi i le lotoifale e faʻataʻitaʻi le oloa i totonu o latou fale.
"O loʻo matou suʻesuʻeina foʻi le atinaʻeina o se ata tifaga e vaʻai pe mafai ona matou ufiufi ma faʻamaufaʻailoga fola o le falemaʻi poʻo 'au o faitotoʻa, vaega e manaʻomia ona faʻamaʻi, poʻo vaega o loʻo malosi ma faʻaauau le fesoʻotaʻiga," o le tala lea a Drake.
Na auai Seal i le UCF's Department of Materials Science and Engineering i le 1997, o se vaega o le UCF School of Engineering and Computer Science. Prosthesis. O ia o le sa avea muamua ma faatonu o le UCF Nano Science and Technology Center ma Advanced Materials Processing and Analysis Center. Na ia mauaina se PhD i mea tau inisinia mai le Iunivesite o Wisconsin, faatasi ai ma se tamaititi i le biochemistry, ma o se tagata suʻesuʻe postdoctoral i le Lawrence Berkeley National Laboratory i le Iunivesite o Kalefonia, Berkeley.
Ina ua uma ona galue i le Wake Forest School of Medicine mo le 20 tausaga, na sau Parkes i le UCF i le 2014, lea na ia galue ai o se polofesa ma ulu o le Matagaluega o Microbiology ma Immunology. Na ia maua le Ph.D. i le biochemistry mai le Iunivesite o Wisconsin ma o se tagata suʻesuʻe o le American Cancer Society i Northwestern University.
O le suʻesuʻega na tuʻufaʻatasia e Candace Fox, o se tagata suʻesuʻe postdoctoral i le School of Medicine, ma Craig Neal mai le School of Engineering and Computer Science. Tamil Sakthivel, Udit Kumar, ma Yifei Fu, tamaiti aʻoga faʻauʻu o le Aʻoga o Inisinia ma Faʻasaienisi Faakomepiuta, o ni tusitala foʻi.


Taimi meli: Sep-04-2021