page_head_Bg

"E aoga?": O se Marine ua paʻu ma le faʻalavelave o le taua i Afghanistan

Gretchen Catherwood o lo o uu le fu'a i luga o le pusa maliu o lana tama o Marine Lance Cpl. Alec Katherwood i le Aso Lulu, Aokuso 18, 2021 i Springville, Tennessee. I le 2010, na fasiotia ai Alec e 19 tausaga a o tau ma Taliban i Afghanistan. A o ola o ia, sa fiafia o ia e paʻi atu i ona foliga. E pei o se pepe le pa'u vaivai, ma a tuu lona lima i luga o lona alafau, o lenei Marini lapoa malosi e pei o lana tama laitiiti. (AP Photo/Karen Pulfer Focht)
Springville, Tennessee - Ina ua ia faalogoina le tapunia o le faitotoa o le taavale, sa ia gaugau se ofu mumu ma savali atu i le faamalama, ma iloa ai o le taimi na ia manatu ai e fasioti ia te ia o le a avea ma mea moni: tolu Marines a le neivi ma se faifeau a le neivi. savali agai atu i lona faitotoa, e na o le tasi lava le uiga.
Na ia tuu lona lima i luga o le fetu lanumoana i tafatafa o le faitotoa i luma, o se faailoga o le puipuia o lana tama o Malin Lance Cpl. Alec Catherwood (Alec Catherwood) lea na alu atu i le malae o le taua i Afghanistan i le tolu vaiaso talu ai.
Ona, e pei ona ia manatua, sa leiloa lona mafaufau. Sa tamo'e fe'ai i le fale. Sa ia tatalaina le faitotoa ma fai atu i le tamaloa e le mafai ona latou o mai i totonu. Sa ia tago i luga se ato fugalaau ma togi atu ia i latou. Sa ia ee leotele ma sa le mafai ona tautala mo se taimi umi i le aso na sosoo ai.
“Ou te manao lava latou te le fai atu se tala,” o le tala lea a Gretchen Catherwood, “aua afai latou te faia, e moni. Ma, ioe, e moni lava.”
I le tilotilo i tala fou mo nei vaiaso e lua, ou te lagona na tupu lenei aso i le sefulu minute talu ai. Ina ua o ese le au a Amerika mai Afghanistan, o mea uma na latou galulue malosi e fausia na foliga mai na paʻu i se taimi vave. Na tuu i lalo e le autau a Aferika a latou auupega, na sola le peresitene, ma na pulea e Taliban. E afe ma afe tagata na faanatinati atu i le Malae Vaalele a Kabul, ma naunau e sosola, ma na tagotago Gretchen Catherwood i ona lima le ofu mumu na ia gaugau ina ua ia iloa ua maliu lana tama.
Sa pisapisao lana telefoni feaveai i tala mai tagata o lona aiga na potopoto talu mai lena aso leaga: o le leoleo lea na sola ese mai le ulo fugalaau; o matua o isi tagata na maliliu i le taua pe pule i le ola; sa i ai lana tama i le ta'uta'ua muamua 5 O uo i le 3rd Battalion o le Marine Corps, e igoa ia "Black Horse Camp", e sili ona maualuga le fa'aleagaina i Afghanistan. O le toatele o i latou e faaigoa ia te ia o le “tina”.
I fafo atu o lenei li'o, na ia vaaia ai se tasi o fai mai i luga o le Facebook e faapea "o se maimau lenei o le olaga ma le gafatia." Na taʻu atu e ana uō iā te ia lo latou matuā leaga o le oti o lana tama. Ina ua ia faafesuiai faamatalaga ma isi tagata na totogiina le tau o le taua, sa popole o ia ina neʻi faamalosia i latou i le iʻuga o le taua e fesiligia le tāua o mea na latou vaaia ma mafatia ai.
“Ou te manaomia ia e iloa ni mea se tolu,” o lana tala lea i nisi o tagata. “E te le'i tau e faamaimaua lou malosi. E le'i maumau ai le ola o Alec. Po o le a lava le tulaga, ou te faatali mo oe iinei seia oo i le aso ou te oti ai. Pau lava ia mea ou te manaomia e te manatua.”
I totonu o le togavao i tua atu o lona fale, o loʻo fausiaina le fale solofanua pogisa. O ia ma lona toʻalua o loʻo fausia se nofoaga mo tagata matutua, o se nofoaga e mafai ai ona latou faʻapotopoto faʻatasi e taulima le mataʻutia o taua. E 25 potu, ma o potu taʻitasi e faaigoa i se tamāloa na fasiotia i le togālauapi a lana tama. Fai mai a ia, o i latou na toe foi i le aiga ua avea ma o latou atalii sui. Ua ia iloa e silia ma le toaono tagata ua maliliu i le pule i o latou ola.
“Ou te popole i le aafiaga o le mafaufau o le ai ai ia i latou. E malolosi tele, lototetele, lototetele. Ae e matua tetele foi o latou loto. Ma ou te manatu atonu latou te faʻaogaina tele ma tuʻuaia i latou lava, ”o lana tala lea. “Lo’u Atua e, ou te faamoemoe latou te le tuuaia i latou lava.”
O lenei ata 2010 na saunia e Chelsea Lee o loʻo faʻaalia ai Marine Lance Cpl. Alec Catherwood (Alec Catherwood) O le po lena, o le 3rd Battalion o le 5th Marines na faʻauʻuina mai Camp Pendleton, Kalefonia. Na toe manatua e George Barba le malaga muamua a Caterwood i le helikopa i le taimi o toleniga ma lona “ataata latalata i ona taliga ma feminoi ona vae e pei o se tamaitiiti nofo i luga o se nofoa maualuga”. (Chelsea Lee e ala i le Associated Press)
O le 3rd Battalion o le 5th Marine Corps na fa'agasolo mai Camp Pendleton, Kalefonia i le tautoulu o le 2010, ma auina atu le 1,000 US Marines i Afghanistan, lea o le a avea ma se tasi o malaga sili ona toto mo fitafita Amerika.
O le Black Horse Battalion na tau ma le au Taliban i le itumalo Sangin o Helmand Province mo le ono masina. I le taua na taʻitaʻia e le US mo le toeitiiti atoa le sefulu tausaga, na toetoe lava a pulea atoatoa Sangjin a Taliban. O le lauolaola o poppy fanua o lo'o fa'aaogaina mo nakoti e maua ai e le au fitafita se tupe maua taua latou te naunau e taofi.
Ina ua taunuu le Marines, na lele le fuʻa paʻepaʻe Taliban mai le tele o fale. O failauga na faʻapipiʻiina mo faʻasalalauga tatalo na faʻaaogaina e ula ai le militeri a Amerika. Ua tapunia le aoga.
“Ina ua tu le manulele, na lavea i matou,” o le tala lea a le satini muamua. George Barba o Menifee, Kalefonia. “Na matou taufetuli, matou o atu i totonu, ou te manatua na fai mai le matou satini fana fana: 'Susu mai ia Sankin. Fa'atoa maua lau lipine fa'agaioiga tau.'”
Sa lafi le fana i le togavao. O le fitafita ma se fana sa lafi i tua o le puipui palapala. O pomu fau fale na liua ai auala ma alavai i mailei oti.
O Sankin o le fa'ato'aga muamua lea a Alec Catherwood. Sa auai o ia i le Marine Corps a o i ai pea o ia i le aoga maualuga, sa alu i se tolauapiga faataitai ina ua faatoa uma le faauuga, ona tofia lea o ia i se au e toa 13 na taitaia e se satini muamua. Sean Johnson.
O le tomai faapolofesa a Katherwood na tuua ai se lagona loloto ia Johnson-soifua maloloina, malosi faalemafaufau, ma i taimi uma.
“E na o le 19 ona tausaga, o lea e faapitoa ai,” o le tala lea a Johnson. “O nisi tagata o lo’o mana’o lava e fa’atatau i le nonoa o latou seevae ina ia aua ne’i otegia.”
Na fa'aataina fo'i e Katherwood i latou. Sa ia aveina se tama'i meataalo fa'alelei ma ia e fai ma fa'aoga mo tausuaga.
Na manatua e Barba le malaga muamua a Catherwood i le helikopa i le taimi o toleniga ma le auala na ia "ataata latalata i ona taliga ma feminoi ona vae e pei o se tamaititi nofo i luga o se nofoa maualuga".
Sa avea muamua Cpl. O William Sutton o Yorkville, Ilinoi, na tauto o Casewood o le a tausua e oo lava i le fesuiaiga o afi.
"Alec, o ia o se faailo i le pogisa," o le tala lea a Sutton, o le na fanaina i le tele o taimi i le taua i Afghanistan. “Ona latou aveesea lea mai ia i matou.”
O Oketopa 14, 2010, ina ua uma ona tutu leoleo i fafo o le nofoaga o leoleo i le leva o le po, na agai atu ai le au a Catherwood e fesoasoani i isi Marines o loo osofaia. Ua uma a latou pulufana.
Sa latou sopoia fanua taalaelae, e faaaoga ai alavai e ufi ai. Ina ua uma ona auina atu ma le saogalemu le afa o le au i luma, sa tu'itu'i e Johnson Katherwood i le pulou ma fai atu, “Ta o.”
Fai mai a ia, ina ua mavae na o le tolu laa, o fana na osofaia ai le au tau Taliban na faalogoina i tua o latou. Na tuu i lalo e Johnson lona ulu ma vaaia ai se pu o le pulufana i lona ofuvae. Sa fana o ia i lona vae. Ona i ai lea o se pa logonoa—na laa e se tasi o Marines se pomu natia. Na faafuasei ona matapogia Johnson ma ala i luga o le vai.
Ona toe iai lea o se isi pa. A’o tilotilo atu i le itu agavale, na iloa atu ai e Johnson ia Catherwood o loo faaopeopea i lalo. Fai mai a ia, e mautinoa lava ua maliu le taulealea Marine.
O le pa i le taimi o le osofaʻiga na maliliu ai le isi Marine, Lance Cpl. Joseph Lopez o Rosamond, Kalefonia, ma se isi tagata na manua tigaina.
Ina ua toe foi i le Iunaite Setete, sa alu atu Satini Steve Bancroft i se tietiega faigata e lua itula i le fale o ona matua i Casewood, i matu o Ilinoi. A o le'i avea o ia ma se ofisa fesoasoani, sa ia auauna i Iraq mo le fitu masina ma sa nafa ma le logoina o lona aiga i le maliliu i luga o le malae.
Na faapea mai Bancroft, lea ua litaea nei: “Ou te le manao lava e tupu lenei mea i se tasi, ma e le mafai ona ou faamatalaina: Ou te le manao e tilotilo i foliga o oʻu matua ma taʻu atu ia i latou ua leai se la tama tama e toʻatasi.
Ina ua tatau ona ia momoli atu lona aiga i Dover, Delaware, e matamata i le pusa oti na taʻavale ese mai le vaalele, sa ia faʻamalosi. Ae ina ua na o ia, sa tagi o ia. Ina ua ia mafaufau i le taimi na ia taunuu ai i le fale o Gretchen ma Kirk Catherwood, sa tagi pea o ia.
Na latou talie i fagu fugala'au ua tia'i nei. E talanoa pea lava o ia ia i latou ma isi matua na ia logoina. E ui lava na te lei feiloai lava ia Alec, ae na ia lagona na te iloaina o ia.
“O le la tama o se toa. E faigata ona faʻamatalaina, ae na ia ositaulagaina se mea e sili atu i le 99% o tagata i le lalolagi e leʻi manaʻo e fai, ”o lana tala lea.
“E aoga? Ua tele naua tagata ua leiloloa. E faigata ona mafaufau i le tele o mea ua tatou leiloa.” Na ia fai mai.
Na maua e Gretchen Catherwood le Purple Heart a lana tama i Springville, Tennessee i le Aso Lulu, Aokuso 18, 2021. Na fasiotia Alec Katherwood e 19 tausaga i se taua ma Taliban i Afghanistan i le 2010. (AP Photo/Karen Pulfer Focht)
Sa tautau e Gretchen Catherwood le koluse na ofuina e lona atalii i luga o lona moega, ma lana pine taifau o tautau i luga.
Sa tautau i ona tafatafa se pulu tioata, ma feulaina le lefulefu o se isi tama'ita'i Marine: Cpl. Paul Wedgwood, na ia alu i le fale.
Na toe foʻi le Tolauapiga a Black Horse i Kalefonia ia Aperila 2011. Ina ua mavae masina o taua malolosi, na latou faoa ai Sanjin mai Taliban. E mafai ona gaoioi saogalemu ta'ita'i o le malo. Tamaiti, e aofia ai ma teine, toe foʻi i le aʻoga.
Na totogia se tau mamafa. I le faaopoopo atu i le 25 tagata na maliliu o latou ola, e silia ma le 200 tagata na o atu i le fale ma manuʻa, o le toʻatele o i latou na toesea vae, ma isi na sili atu ona faigata ona iloa.
Sa le mafai e Wedgwood ona moe ina ua atoa le fa tausaga o lona lesitala ma tuua le Marines i le 2013. O le itiiti o lana moe, o le tele foi lena o lana inu.
O le pe'a i lona lima pito i luga na fa'aalia ai se ta'ai pepa o lo'o i ai igoa o Marini e to'afa na fasiotia i Sankin. Na mafaufau Wedgwood e toe lesitala, ae na fai atu i lona tina: "Afai ou te nofo, ou te manatu o le a ou oti."
Nai lo lena, na alu Wedgwood i le kolisi i lona nuu o Colorado, ae na vave ona leiloa le fiafia. O mea moni ua fa'amaonia ai e sili atu ona talafeagai a'oa'oga uelo a Kolisi Tu'ufa'atasi.
Na maua ia Wedgwood i le maʻi faʻamaʻi post-traumatic stress. O loo ia inuina vailaau ma auai i togafitiga.
"O loʻo taulaʻi tele o ia i le soifua maloloina o le mafaufau," o le tala lea a Helen Wedgewood, le tina o le Marine Corps. "E le o ia o se tagata tuai ua tuulafoaiina."
Ae ui i lea, sa ia tauivi. I le aso 4 o Iulai, o le a aumai ai e Wedgwood lana taifau i le tolauapi i le togavao e aloese ai mai afi. Ina ua uma ona oso o ia i luga o le fola o se masini le lelei, sa ia tuua se galuega sa ia fiafia i ai.
I le lima tausaga talu ona mavae Sanjin, ua foliga mai ua sologa lelei mea. Ua saunia e Wedgwood se galuega fou e mafai ai ona toe foʻi atu i Afghanistan o se konekarate tumaoti. E foliga mai o loo i ai o ia i se nofoaga lelei.
I le aso 23 o Aokuso, 2016, ina ua uma se po o inupia ma lana uo potu, e leʻi alu Wedgwood i le galuega. Mulimuli ane, na maua atu e se tasi sa potu faatasi o ia ua maliu i totonu o le potumoe. Sa ia fanaina o ia lava. E 25 ona tausaga.
E talitonu o ia o lana tama ma isi tagata pule i le ola o i latou na afaina i le taua, e pei lava o i latou na maliliu i le gaioiga.
Ina ua toe maua e Taliban le puleaina o Afghanistan aʻo leʻi atoa le lima tausaga o le maliu o lana tama, sa ia lagona le fiafia ona o se taua na fasiotia ai le silia ma le 2,400 tagata Amerika ma manua ai le silia ma le 20,700 tagata na iu lava ina maeʻa. Ae e faanoanoa foi ona o mea na ausia e tagata Aferika - aemaise lava tamaitai ma tamaiti - atonu e le tumau.


Taimi meli: Aukuso-31-2021