page_head_Bg

O le afa o Ida na oloina taualuga o fale i le 150 maila i le itula, ma mafua ai ona tafe i tua le Vaitafe o Misisipi.

I le Aso Sa, na taia ai e le Afa o Ida le itu i saute o Louisiana, ma savili ai matagi malolosi e sili atu i le 150 maila i le itula, ma saeia ai taualuga o fale ma faamalosia ai le Vaitafe o Misisipi i luga.
O se falemaʻi lea na leai ai le afi afi na faʻamalosia e toe faʻanofo tagata ICU. O nei gasegase na pamuina lima i totonu o le tino e fomai ma tausi soifua ona o le leai o se eletise.
Na taia e le afa ia Louisiana ma na lapataia e Peresitene Joe Biden e faapea o Ida o le a avea ma "afa matautia-o se afa e lamatia ai le ola."
Na faia e Biden se lauga i ni nai itula talu ona taunuu Ida i le talafatai o Louisiana ma se afa o le Category 4, lea na aumaia ai le savili o le 150 mph, afa e oo atu i le 16 futu, ma lologa lolovaia i nofoaga tetele. E oo mai i le po o le Aso Sa, e tusa ma le afa miliona tagata na motusia le eletise.
Ina ua uma ona pa'u i uta pe tusa o le 1:00 PM Taimi i Sasae i le Aso Sa, sa tumau pea le matagi o le Vaega 4 mo le tusa ma le 6 itula, ona vaivai ai lea i se afa o le Vaega 3.
I le tausaga na tea nei, o le Afa o Laura, lea na paʻu i Louisiana ma le savili o le 150 mph, na faʻaititia i le Category 3 i le tolu itula talu ona tulaʻi mai, e pei o le Afa Michael i le 2018.
O le Ofisa o le National Weather Service i New Orleans na faapea mai o le alavai i le itu i sasae o Plaquemin Parish i le va o le Parish Line ma White Gou na lolovaia i timuga ma afa.
I totonu o le Diocese of Laforche, na taʻua ai e le au ofisa le latou laina telefoni 911 ma le laina telefoni o loʻo tautua ai le ofisa o le leoleo o le aulotu na faʻalavelaveina e le afa. E fautuaina tagata o lo'o nonofo i le lotoifale o lo'o pa'ulia i totonu o le falesa e valaau 985-772-4810 po'o le 985-772-4824.
I le fonotaga a le au tusitala i le Aso Sa, na saunoa ai Peresitene Joe Biden e uiga i le Afa o Ida, ma fai mai ua ia "saunia e faaleleia uma lo tatou tali atu i le mea e sosoo ai."
O le ata i luga aʻe o le puipui i totonu o le afā na maua mai ata telefoni feaveaʻi o tagata e leʻi o ese mai Golden Meadow, Louisiana i le Aso Sa.
E tusa ai ma le NOLA.com, o se afi afi i totonu o le potu maʻi tigaina o le Thibodaux district health system i Laforche diocese na le manuia, faʻamalosia le aufaigaluega a le falemaʻi e faʻapipiʻi ma felauaiga tagata mamaʻi e maua le ola i le isi itu o le fale, lea o loʻo maua ai pea le eletise. .
O lona uiga o le aufaigaluega a le falemaʻi e tulei ma le lima le ea i totonu ma fafo atu o mama o le tagata maʻi na fesoʻotaʻi muamua i le eletise e gaosia ai le eletise.
E oʻo mai i le po o le Aso Sa, New Orleans ma le dioceses o loʻo siomia ai le taulaga ua tuʻuina i lalo o lapataiga lolovaia. O nei lapata'iga o le a fa'atumauina pea se'ia le itiiti ifo ile 11pm Taimi Fa'atonu i Sasa'e.
E ui ina pa'u le afa pe a ma le 100 maila i saute o New Orleans, ae na lipotia mai e le au ofisa o le malaevaalele a le taulaga le afā e oo atu i le 81 maila i le itula.
O le ata o loʻo i luga o loʻo faʻaalia ai se mea puʻeata saogalemu mai le Delacroix Yacht Club, lea na sau mai le pito i tua o Delacroix i le vaitafe faga fagota nuʻu.
Na taunuu Ida i uta i le aso lava lea na taia ai e le Afa o Katrina ia Louisiana ma le Misisipi i le 16 tausaga talu ai, ma taunuu ai i uta pe a ma le 45 maila i sisifo o le laueleele mo le taimi muamua o le Category 3 Hurricane Katrina.
O le afa o Katrina na mafua ai le 1,800 o tagata maliliu ma mafua ai le malepelepe o le faatanoa ma lologa matautia i New Orleans, lea na tele tausaga na toe faaleleia.
Na ta‘ua e le kovana o Louisiana, o le a tumau pea le lelei o vaita‘i fou lea e tau piliona tala e faatutū ai.
Na faasilasila mai e le Kovana Louisiana John Bell Edwards i le Aso Sa ina ua maeʻa le afa: "Ona o le ogaoga o le aʻafiaga o le Afa o Ida, na ou talosagaina ai Peresitene Biden e tuʻuina atu se Faʻamatalaga Faʻalavelave Tele a le Peresetene."
“O lenei tautinoga o le a fesoasoani ia i tatou e feagai lelei ma Ada, ina ia mafai ai ona tatou amata maua fesoasoani faaopoopo ma fesoasoani mo o tatou tagata.”
O le ata o loʻo i luga o loʻo faʻaalia ai le tele o lologa na lofia ai Delacroix Fire Station 12 i le itula e tasi
Na lolovaia auala i le taimi na paʻu ai le afa i luga o le Fagaloa i le Aso Sa
O le ata o loʻo i luga na puʻeina e se mea pueata mataʻituina i Grand Isle Marina. Na faaputuputu lologa i le tolu itula
Na taunuu Ida i uta i le aso lava lea na taia ai e le Afa o Katrina ia Louisiana ma le Misisipi i le 16 tausaga talu ai, ma taunuu ai i uta pe a ma le 45 maila i sisifo o le laueleele mo le taimi muamua o le Category 3 Hurricane Katrina. O le ata o loʻo i luga na puʻeina e se mea pueata e fesoʻotaʻi ma Delacroix #12 fale afi
E oo mai i le taimi nei, e tusa ma le 410,000 aiga ua leiloa le paoa. E leai ni tagata na aafia, e ui o nisi o tagata na faatonuina e o ese na tauto e nonofo i le fale ma faoa le avanoa.
Na taunuu Ada i uta i Fukushima Harbour i le talafatai o Louisiana i le 11:55 am EST i le Aso Sa, ma avea ma "matua matautia" Category 4 afa.
"O la matou sini o le fesoasoani ia matou ofisa faʻapitonuʻu ma tagatanuu o le setete i se taimi vave e mafai ai. Ua i ai a matou 'au su'esu'e ma lavea'i muamua, va'a ma isi aseta e amata fesoasoani i tagata i le taimi lava e saogalemu ai."
Na faaopoopo mai e le kovana: “O lenei tala tele o mala o le a fesoasoani ia Louisiana e tali lelei atu ai i lenei faalavelave ma puipuia le soifua maloloina ma le saogalemu o tatou tagata. Ou te faʻamoemoe e mafai e le White House ona gaoioi vave ina ia mafai ona tatou amata tuʻuina atu mo tatou tagata fesoasoani ma fesoasoani faaopoopo.
I le amataga o le Aso Sa, na taʻu atu ai e Edwards i le au tusitala i se fonotaga a le au tusitala: "O se tasi lea o afā sili ona malosi ua oʻo mai i aso nei."
Fai mai a ia, o le setete "e leʻi matua saunia lava" ma valoia e leai se tasi o faʻamaʻi i totonu o le afa ma le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le faʻaitiitia o faʻalavelave faʻaleagaina e puipuia ai le tele o New Orleans o le a magoto i lalo.
I le Aso Sa, na mafua ai le matagi malosi o le afa o Ida ma na foliga mai na fetoai vaa e lua i le sami e latalata i Saint Rose, Louisiana.
'Pe e tofotofoina ea? Ioe. Ae na fausia mo le taimi nei, ”o lana tala lea. Saunoa Eteuati e faapea, o nisi o faatanoa i le itu i sautesasae o le setete e le’i fausia e le feterale ua faamoemoe e sili atu.
O le aluga o le vasa na lolovaia ai le motu papupuni o Grande Island, aua o le mea e tulaueleele ai sa na o le itu i sisifo o le Taulaga o Fulchion.
O le afa na sosolo atu i eleele susu o Louisiana i saute, ma sili atu i le 2 miliona tagata na sosoo ai na nonofo i New Orleans ma Baton Rouge ma eria lata ane.
O le malosi o le afa na mafua ai ona tafe atu le Vaitafe o le Misisipi i luga ona o le malosi atoatoa o le vai na tuleia e le matagi i le gutu o le vaitafe.
O itula talu ona maeʻa le osofaʻiga a Ida i le Aso Sa, na fai mai ai Biden: “Sa ou fesootai ma kovana o Alabama, Mississippi, ma Louisiana, ma sa galulue foi laʻu vaega i le White House ma isi setete ma nofoaga i le eria. O loʻo faʻaauau pea le fesoʻotaʻiga a le feterale, ma latou te iloa o le a latou mauaina uma punaoa ma le lagolago a le malo tele.
“O lea ou te toe fia faamamafa atu ai o le a avea lea ma afā faataumaoi-o se afa e lamatia ai le ola.” Fa'amolemole fa'amolemole tagata uma i Louisiana ma Misisipi, e silafia e le Atua, e o'o lava i sasa'e, ia fa'aeteete. Fa'afofoga, ia fa'amaoni, fa'amaoni.
Na faaopoopo mai le peresitene ua ia "sauni e faaleleia uma lo tatou tali atu i le mea e sosoo ai."
Na taunuu Ada i uta i Fukushima Harbour i le talafatai o Louisiana i le 11:55 am Eastern Time i le Aso Sa, ma avea ma "matua matautia" Category 4 afa.
O le ata o loʻo i luga o loʻo faʻaalia ai le afa o Ida o loʻo taia le talafatai Lower Louisiana i sasaʻe o New Orleans i le Aso Sa
Ua sopoia e se tagata le auala i New Orleans ona sa lagona e le aai le matagi malosi o le afa na gaosia e Ida i le Aso Sa.
Na soloi e Kandaysha Harris ona foliga aʻo leʻi faʻaauau le tau leaga na mafua mai i le Afa o Ida
E oʻo mai i le po o le Aso Sa, New Orleans ma le dioceses o loʻo siomia ai le taulaga ua tuʻuina i lalo o lapataiga lolovaia
O le ata o loʻo i luga o loʻo faʻaalia ai le timu na taia i le taulaga o New Orleans ina ua maeʻa le afa o Ida i Port Fulchion 100 maila le mamao i le Aso Sa.
O se vaega o le taualuga o le fale e mafai ona vaaia ina ua feulaina e timuga ma matagi i le French Quarter o New Orleans i le Aso Sa.
Na faalauiloa e le National Weather Service i le Aso Sa se lapataiga o lologa i New Orleans ma aulotu lata ane
E oo mai i le po o le Aso Sa, e le itiiti ifo i le 530,000 tagata nonofo i Louisiana na motusia le eletise—o le toatele o i latou i nofoaga e latalata i le afa.
O lona saosaoa o le matagi e na o le 7 maila i lalo ifo o le afa o le Category 5, ma o lenei tau o loʻo faʻamoemoeina o se tasi lea o mea sili ona leaga o le tau na taia ai setete i saute.
O le mata o le afā e 17 maila le lautele, ma o mea ogaoga o le tau o le a aumaia ai foi lologa, faititili ma uila, afā ma asiosio i totonu poʻo lata ane i lona ala.
I le Aso Sa, ina ua taia le timu i New Orleans, sa gatete laau o pama, ma o le 68 tausaga le matua o Robert Ruffin ma lona aiga na aveese mai lo latou fale i sasae o le aai i se faletalimalo i le taulaga.


Taimi meli: Sep-01-2021