page_head_Bg

E fa'afefea ona lavea'i e se foma'i manu se maile e tele lona laulaufaiva

O se tala lenei e uiga i se taifau e tele lona laulaufaiva ma se fomai manu o loo faia se taotoga o le suaina o le eleele.
Raymond Kudej o se polofesa ma tama'i fomai tipitipi manu i le Cummings School of Veterinary Medicine. E masani ona galue i le brachycephalic????? Poo pupuu ulu â???? Fa'ailoga maile, e pei o bulldogs, pugs, ma Boston terriers. O foliga o latou ulu e faigofie ai ona manava ma isi faʻafitauli o le manava pito i luga.
I ni nai tausaga talu ai, na ia faitau ai i se suʻesuʻega na lomia i totonu o le tusi talaaga Veterinary Surgery, lea na fua ai e le fomaʻi manu le laulaufaiva o le 16 brachycephalic dogs e faʻatatau i le ea. Na latou iloa pe a faʻatusatusa i taifau e lapopoa le ulupoo, o le fua faatatau o le ea i le tino vaivai i taifau pupuu ulu na faʻaititia e tusa ma le 60%.
â???? O le pepa lea e muamua ona iloilo toto'a le tele o le laulaufaiva i totonu o nei maile pe a poloka, ae le talanoaina auala e fa'aitiiti ai, â???? Fai mai Kudjie. â???? O loʻu manatu muamua o le faʻaitiitia o le laulaufaiva atonu e aoga. â????
O lenei manatu na sau mai lana suʻesuʻega o le moe a le tagata. E iai sela gaʻo a tagata i le pito i lalo o le laulaufaiva, ma o le mamafa o le mamafa o le a faʻateleina ai le laulaufaiva. O se tasi o togafitiga mo tagata mama'i e maua i le manava moe o le fa'aitiitia lea o le laulaufaiva i se taotoga e fa'afaigofie ai le manava.
E eseese ituaiga o taotoga o le laulaufaiva a tagata, ma na amataina e Kudej se suʻesuʻega e suʻesuʻe ai le mea na te talitonu o le auala sili lea ona aoga mo taifau pupuu ulu. Na ia siakiina le saogalemu ma le aoga o nei faiga i tino o manu na foaʻi i le Foster Small Animal Hospital mo aʻoaʻoga ma suʻesuʻega. I lena taimi, na valaau mai ai se tasi ma ulufale atu i le falemai. Sa tatau ona ia fesoasoani i se taifau e lapoʻa tele lona laulaufaiva e ʻai.
O le valaau o Maureen Salzillo, o le ulu o le Operation Pawsibility Project, o se faalapotopotoga laveai manu e faavae i Rhode Island. Sa ia laveai talu ai nei se bulldog e tasi le tausaga le matua e igoa ia Bentley, lea e manaomia le tausiga faafomai. O lona laulaufaiva e matua tele lava ma e feanu ai i fafo mai lona gutu, ma sa ia ai se ipu araisa mo le silia ma le 30 minute.
â???? O ta'ifau e fa'amaualuga, â????? o lana tala lea. ???? Sa ia iloaina. E tatau ona tanuina oʻu foliga atoa i totonu o se pesini pe a ou 'ai ma inu, ma faʻafefe ai. E le mafai ona ia folo i le ala sao. E tele naua lona solo ma mana'omia ni solo solo e solo mama. ? ? ? ?
Sa mana'o Salzillo e fa'alelei atili Bentley, o lea na ia ave ai o ia e va'ai ni foma'i manu eseese mo se fesoasoani. O se tasi na faia se biopsy o le laulaufaiva o Bentley, ae o taunuuga e leʻi faʻaalia ai se faʻafitauli. O le isi fautuaga e nonoa e Bentley le lane laulaufaiva, o lenei tulaga e faʻatapulaaina ai le malosi o le laulaufaiva e gaoioi ma e mafai ona faʻasaʻo e ala i taotoga. Ae o Salzillo ose pule ta'ifau poto, ma e iai lona manatu e le o se fa'afitauli le fe'avea'i.
â???? I le taimi lava e tasi, na matou suia meaʻai a Bentley ma avatu ia te ia vailaʻau e puipuia ai le allergy ona ua fula tele lona gutu e faaopoopo i lona laulaufaiva, â???? o lana tala lea. â???? Na matou suia o ia i se meaʻai faʻapitoa mo taifau e maʻaleʻale paʻu ma allergies. E fesoasoani e foia le faafitauli o le gutu, ae e le fesoasoani i le laulaufaiva. ? ? ? ?
Ina ua ia vili le Falemai Foster e fai se taimi, na ia fai mai sa ia faia se talanoaga ma se ofisa o fesoʻotaʻiga ma faʻamatala auiliili le talaʻaga faafomaʻi a Bentley. Na tuʻuina atu e le tagata faʻafesoʻotaʻi ana faʻamatalaga ia Kudej, ma na toe valaʻau loa Kudej ia te ia.
â???? O le puna lea o le lagona o le ofo. O loʻo ou faʻatautaia lenei suʻesuʻega, o le taifau lea e faʻateleina le laulaufaiva o se mataupu faʻapitoa. E seasea lava? ? ? ? Fai mai Kudjie.
E oʻo atu ia Novema 2020, i le taimi o le faʻamaʻi COVID-19, na ave ai e Salzillo Bentley i le Iunivesite o Tufts mo se suʻega, lea na malie ai Kudyi e leʻi nonoa le taifau. E matua tele lava lona laulaufaiva. O laulaufaiva o Bentley e mamafa, ma o le mamafa o ona nifo e fa'atupu fa'ata'ita'i i le tulimanu e 90-tikeri. Ma o lona gutu, e masani lava i foliga o se tamai ipu e lagolagoina le laulaufaiva, e matua mafolafola.
â???? Ua mafatia lenei maile, â????? Fai mai Kudger. â???? Sa i ai se papala i luga o lona laulaufaiva ona o se manu’a, ona sa telē tele. â????
Na ia taʻu atu ia Salzillo e na te leʻi faia lava se taotoga e faaitiitia ai laulaufaiva i gasegase, e ui lava na ia faia ni taotoga i tino oti na foaʻi atu. I le iloaina o le natura le mafaatusalia o le faiga, ua ia naunau e tuu Kudji e faaauau.
O le tau o le taotoga e maualuga, ma o meaai faapitoa a taifau e manaʻomia e pulea ai le allergies o Bentley e taugata tele, o lea na amata ai e Salzillo ona suʻe tupe mo tupe faʻaalu a Bentley. Sa ia lolomi se mitiafu o loo iai foliga o Bentley ma faapea mai “Save Bentley”? ? ? ? Ataata, “???” ma fa'atau atu i luga o ana fa'asalalauga fa'asalalau. E oo atu ia Fepuari 2021, ua maua e le malutaga le tele o tupe na manaʻomia mo le taotoga.
O se laulaufaiva fa'alanoteleina fa'ateleina e ta'ua o le megaglossia. O le taotoga na faia e Kudej o le vaeluagalemu o le laulaufaiva, e faʻaitiitia ai le tele o le laulaufaiva e ala i le aveeseina o aano mai le ogatotonu o le maso nai lo itu o loʻo i ai alatoto. Aloese mai alatoto i lalo o le taʻitaʻiga a le CT scan, e mafai e Kudej ona aveese le aano mai le ogatotonu o le laulaufaiva ina ia faʻamaʻi ma laʻititi.
I le taimi muamua, e leʻi mautinoa e Kudej pe na manuia le taotoga. O le laʻasaga muamua o le faʻamalologa o le fula, o lea o le fula o le a aliali mai i nai aso muamua. Ae ina ua mavae le aso lona tolu, na amata ona faaitiitia le fula, ma pe a ma le vaiaso mulimuli ane, na mafai ai e Salzillo ona ave Bentley i le fale e vaavaaia lona toe malosi. Ae ui i lea, o le tausia o se taifau maʻi 75-pauna e le faigofie.
???? E le mafai e Bentley ona gaoioi lona laulaufaiva ona o lo'o fa'amalolo pea maso o lona laulaufaiva. Ua le mafai ona 'ai se mea, o lea na ou faia ai ni tama'i aano o manufasi mai ana mea'ai susu, fai atu e tatala lona gutu, ona togi lea i lona gutu, â???? o lana tala lea.
I le faaiuga, na toe malosi atoatoa Bentley ma lelei tele le faatinoga. Na ta’ua e Salzillo, ua matua’i fa’aleleia atili lona olaga, ma o lea ua pei o se ta’ifau ‘ese’ese, e ui lava o lo’o fa’aauau pea ona ‘ai se mea’ai fa’apitoa e pulea ai ona allergies. Sa ia maua foi se aiga e faavavau mo se aiga alolofa.
â???? Na faia e Bentley se galuega lelei, â????? o le tala lea a le aiga i se faamatalaga. â???? E mafai ona sili atu lona 'ai ma inu. Faatasi ai ma lona malosi ma lona uiga, ua toe pei o se tamai maile. Matou te fa'afetai tele ia Dr. Kudej ma lana 'au i le Iunivesite o Tufts mo le fesoasoani ia matou tama ia ola i se olaga sili atu. â????
Atonu o le ta'otoga fa'aitiitiga laulaufaiva muamua lea e faia i se ma'i ola. Na le mafai e Kudej ona maua se faʻamatalaga o sea taotoga i totonu o tusitusiga a le fomaʻi, e ui na ia ioeina atonu na faia ae leai se faʻamaumauga.
Ia Oketopa, o le a tuʻuina atu e Kudej lana suʻesuʻega i le faʻaitiitiga o le laulaufaiva taʻavale i taifau brachycephalic i le 2021 American College of Veterinary Medicine fonotaga, e aofia ai ma Bentley's clinical cases. E le gata i lea, o se faʻamatalaga o se pepa o loʻo lumanaʻi o le a faʻasalalau i luga o le Veterinary Surgery ma le tusitala taʻitaʻi Valeria Colberg, o se fomaʻi taʻavale faʻataʻi manu na faia lenei suʻesuʻega i le galulue faʻatasi ma Kudej.
â???? O le mataupu a Bentley o le megaglossia o se mea ou te lei vaai muamua i ai, ma atonu ou te le toe vaai i ai, â???? Fai mai Kudger. â???? Ou te le talitonu i se taunuuga, ae o nisi taimi o fetu na o le laina i se laina. â????


Taimi meli: Aukuso-29-2021