page_head_Bg

solo fa'ama'i fa'ama'i

A o amata ona ofi mai le COVID-19 i le Falemai o Boston ia Mati 2020, o aʻu o se tagata aʻoga faʻafomaʻi lona fa tausaga ma faʻamaeʻaina le suiga mulimuli o falemaʻi. I tua a o finau pea le aoga o le ofuina o se matapulepule, na faatonuina aʻu e tulitatao tagata mamaʻi na ulufale i le potu faʻafuaseʻi ona o a latou faitioga e le o se manava. I lo'u agai atu i sifi taitasi, sa ou vaaia le vaega o le su'ega le tumau ua tupu a'e e pei o se manava ma'itaga i totonu o le pito i luma o le falema'i, ma le tele o fa'amalama opaque aloa'ia e ufiufi uma gaioiga i totonu. "O maʻi e masalomia ole COVID e naʻo le fomaʻi e vaʻai." I se tasi po, ina ua ia soloia le mataʻitu, isumu ma piano i solo eseese o vailaau, na taʻu atu e le pule sili i le aufaigaluega a le fale-o se masani fou lea e faailoga ai le suiga o sifi .
O aso uma i totonu o le potu faʻafuaseʻi e lagona e pei o siva ma le le maalofia. A o fa'atupula'ia a'oga fa'afoma'i a'oga, so'o se taimi lava ou te feiloa'i ai ma se ma'i, ou te lagona atonu o lo'u taimi mulimuli lea o se tamaititi a'oga. Mo se fafine na toetoe a matapogia i le taimi o lona maʻi masina, pe na ou mafaufau i mafuaʻaga uma e le masani ai le tafe toto? Na ou misia le fesili autu e fesili ai i se tagata maʻi e tiga faʻafuaseʻi i tua? Ae ui i lea, a aunoa ma le faʻalavelaveina e le faʻamaʻi, e le mafai ona taulaʻi naʻo ia mataupu faʻapitoa. O le ufiufi o nei popolega i le faauu e aunoa ma le aoaoina o mea uma o se fesili e toetoe lava o tagata uma i le falemaʻi o loʻo popole i ai: Pe o le a ou maua le coronavirus? Pe o le a ou tuuina atu ea i lē ou te alofa i ai? Mo aʻu, o le a le mea e sili atu le manatu faapito-o le a le uiga o lenei mea mo laʻu faaipoipoga ia Iuni?
Ina ua faalēaogāina laʻu suiga mulimuli ane i lena masina, e leai se tasi na sili atu le fiafia nai lo laʻu taifau. (O lo'u mana'o o lo'o i tua.) O taimi uma lava ou te alu ai i le fale mai le galuega, o le taimi lava e matala ai le faitoto'a i luma, o le a aliali mai ona foliga fulufulua mai le ta'e o le faitoto'a i luma, o lona si'usi'u o lo'o tatagi, o'u vae e tete, a'u. aveese o'u ofu ma oso i totonu o le taele Va. Ina ua maeʻa le sauniga i le taofia o le sifi aʻoga faafomaʻi, sa fiafia le matou maile e faʻatagaina ana tagata e toʻalua e toe foʻi i le fale nai lo se isi lava taimi muamua. O la'u paaga, Fomai Faafomai. O le tamaititi aʻoga, lea na faatoa suʻe le suʻega faʻamaonia, na amata lana suʻesuʻega faʻapitoa-ona o le faʻamaʻi, o lenei galuega ua taofia mo se taimi e le tumau. Faatasi ai ma le matou taimi fou, matou te iloa ai matou te savavali i le taifau aʻo aʻoaʻoina pe faʻafefea ona tausia lelei le mamao. O le taimi o nei savaliga matou te galulue malosi ai e suʻesuʻe faʻamatalaga maaleale o faʻaipoipoga faʻale-aganuʻu ua matua faigata lava.
Talu ai e tofu i tatou ma se fomaʻi o tamaiti - o tatou taʻitoʻatasi na maua se isi tagata - e tele manatu ile auala sili e faʻamanatuina ai le mafutaga a a latou fanau. O le mea sa masani ona avea o se faaipoipoga e le o ni lotu na faasolosolo malie ona suia i se faiga faapaleni lavelave, e faʻaaloalo i aʻa a laʻu paga i le Pasefika i Matu i Sisifo ma Porotesano ma aʻu lava tu ma aga Sri Lanka/Buddhist. A tatou mananao i se uo e pulefaamalumalu i se sauniga e tasi, o nisi taimi tatou te maua ai ni ositaulaga eseese se toatolu e vaaia ni sauniga faalelotu eseese se lua. O le fesili po o le fea sauniga o le a avea ma se sauniga aloa'ia e le'o matua'i fa'ama'oti ae e tuusa'o. O le faʻaaluina o le taimi e suʻesuʻe ai lanu eseese, mea e nofo ai ile fale ma laʻei ua lava lea e tatou te mafaufau ai po o ai e mo le faaipoipoga.
Ina ua ma vaivai ma laʻu manaʻoga ma o loʻo vaʻavaʻai i fafo, na oʻo mai le faʻamaʻi. I so'o se fete'ena'iga fetaulaiga ala i fuafuaga fa'aipoipo, o lo'o fa'atupula'ia le mamafa o su'ega fa'ailoga ma tusi talosaga nofomau. Pe a savavali ma le maile, matou te tausua e faapea o le faavalevalea o lo matou aiga e uunaʻia ai i maʻua e faaipoipo i le faamasinoga o le aai i se manaʻoga. Ae i le lokaina pea ma le faʻateleina o mataupu ia Mati, ua matou vaʻaia ai le faʻaitiitia o le avanoa o le ma faaipoipoga ia Iuni. I nei savaliga sopo i fafo, o se filifiliga e umi vaiaso na avea ma mea moni ona sa matou galulue malosi e tuu le tamai maile i le ono futu le mamao mai tagata pasi. E tatau ona tatou faʻatali seʻia uma le faʻamaʻi, e te le iloa poʻo afea e muta ai? Pe e tatau ona tatou faaipoipo nei ma faamoemoe e fai patī i le lumanaʻi?
O le mea na mafua ai le matou faaiuga, ina ua amata ona moe laʻu paaga, sa ou taofia i le falemaʻi mo le COVID-19, e aofia ai le tele o aso o le ICU respiratory support, ma sa mafaufau loʻu aiga pe aveese aʻu mai le ventilator. Ina ua lata ona ou faauu ma aʻoga, sa i ai se tafega faifaipea o le aufaigaluega faafomaʻi ma tagata gasegase na maliliu i le siama. Na finau mai laʻu paaga o le a ma mafaufau i lenei tulaga. “Ou te manao e fai nei faaiuga. Ou te manatu o lona uiga e tatau ona tatou faaipoipo - i le taimi nei."
O lea na matou faia ai. I se taeao malulu i Boston, sa ma savavali atu ai i le City Hall e faatumu le ma tusi talosaga o le faaipoipoga a o lei faia le faaipoipoga i ni nai aso mulimuli ane. Ina ia siaki le tau mo lenei vaiaso, matou te setiina le aso o le Aso Lua e itiiti le avanoa e timu ai. Na matou lafoina se imeli faanatinati ia matou malo e faʻailoa mai e mafai ona faʻasalalau le sauniga i luga ole laiga. Na ioe ma le agalelei le tamā o le tamā o laʻu manaʻoga e faia le faaipoipoga i fafo atu o lona fale, ma na matou faaaluina le tele o po o le Aso Gafua e tusi ai tautoga ma solo o sauniga. Ina ua matou malolo i le taeao o le Aso Lua, sa matou matua vaivai lava ae sa matua fiafia lava.
O le filifiliga o le filifilia o lenei mea taua mai nai masina o fuafuaga ma le 200 malo i se sauniga laʻititi na faʻasalalau i luga o le Wi-Fi le mautu e faʻavalevalea, ma atonu e sili ona faʻaalia pe a tatou suʻeina fugalaʻau: e mafai ona tatou mauaina O le mea sili o le cactus mai. CVS. O le mea e lelei ai, na o le pau lea o le faʻalavelave i lena aso (o nisi o tuaoi na aoina mai taffodils mai le lotu i le lotoifale). E na o ni nai tagata e mamao ese mai agafesootai, ma e ui lava o lo matou aiga ma aiga e mamao mamao i luga o le initaneti, matou te matua fiafia lava-matou te fiafia ua matou aveesea le mamafa o le lavelave o fuafuaga o faaipoipoga ma le popole o le COVID-19. Ma o le faʻaumatiaga na faʻateleina ai lenei faʻamalosi ma ulufale atu i se aso e mafai ai ona tatou agai i luma. I lana lauga solo, na taʻua ai e le tama atua o laʻu paaga se tala talu ai nei a Arundhati Roy. Na ia taʻua: “I tala faasolopito, o faʻamaʻi ua faʻamalosia ai tagata e momotu ma le taimi ua tuanaʻi ma toe faʻafoʻi lo latou lalolagi. E leai se eseesega lea. O se faitotoa o se faitotoa i le va o le tasi lalolagi ma le isi.
I aso talu ona maeʻa le faaipoipoga, matou te taʻua ma le le vaivai lena faitotoa, ma le faʻamoemoe o le faia o nei laasaga gatete, matou te faʻaalia ai le vevesi ma le le tutusa o tupe leiloa na tuua e le coronavirus - ae aua le faʻatagaina le faʻamaʻi e taofia atoa i matou. O le faatuai i le faagasologa, matou te tatalo o loo matou faia le mea sa'o.
Ina ua iu ina ou maua ile COVID ia Novema, ua toeitiiti atoa le 30 vaiaso o maʻitaga laʻu paaga. I nai masina muamua o lo'u taofia i le falema'i, sa matua mamafa lava le aso na ou taofia ai i le falema'i. Sa ou lagonaina le tiga ma le fiva ma sa siaki i le aso na sosoo ai. Ina ua toe manatua aʻu ma se taunuuga lelei, sa ou tagi na o aʻu pe a ou nofo toʻatasi i luga o le fata ea lea o le a avea ma a matou vasega pepe fou. Sa i ai la'u soa ma la'u taifau i le isi itu o le puipui o le potumoe, ma taumafai i le mea sili ou te mafaia e taumamao ese mai ia te au.
Ua tatou laki. O lo'o iai fa'amaumauga o lo'o fa'aalia ai e ono aumaia e le COVID le tele o fa'alavelave ma fa'alavelave i fafine ma'itaga, o lea e mafai ai e la'u paaga ona tumau le leai o se siama. E ala i a matou punaoa, faʻamatalaga, ma fesoʻotaʻiga avanoa, na matou ave ese ai o ia mai le matou fale mautotogi aʻo ou faʻamaeʻaina le karantina. O aʻu kosi e faʻalelei ma faʻatapulaʻaina, ma ou te le manaʻomia se ventilator. O le sefulu aso talu ona amata oʻu faailoga, na faatagaina aʻu e toe foʻi i le uarota.
O le mea e tumau e le o le manava po o le vaivai o maso, ae o le mamafa o filifiliga tatou te faia. Mai le tumutumuga o le ma faaipoipoga faasamasamanoa, sa ma tulimatai atu i le vaaiga o le lumanai. I le ulufale atu i le sili atu ma le 30 tausaga, ua lata ona matou faʻafeiloaʻi se aiga faʻafomaʻi lua, ma matou vaʻaia se faamalama fetuutuunai ua amata ona tapuni. O le fuafuaga aʻo leʻi oʻo i le faʻamaʻi o le taumafai lea e fai ni fanau i se taimi vave pe a uma ona faaipoipo, faʻaaogaina le mea moni e naʻo le toʻatasi o matou na ola i se tausaga faigata i le taimi. A'o fa'atupula'ia le COVID-19, sa matou taofi ma toe iloilo le fa'asologa o taimi.
E mafai moni lava ona tatou faia lenei mea? E tatau ona tatou faia lenei mea? I lena taimi, o le faʻamaʻi na faʻaalia e leai ni faʻailoga o le iʻuga, ma matou te leʻi mautinoa pe o le a faʻatali mo ni masina poʻo ni tausaga. I le leai o ni taʻiala aloaʻia a le atunuʻu e faʻatuai pe tuliloaina le maʻitaga, na fautua mai talu ai nei e le au popoto e faapea o lo tatou malamalama i le COVID-19 atonu e le aoga le faia o fautuaga aloaʻia, pe a maʻitaga pe leai i lenei vaitau. Afai e mafai ona tatou faʻaeteete, faʻatatau ma mafaufau lelei, o lona uiga e le o se mea e le talafeagai le taumafai? Afai tatou te manumalo i faigata o le aiga ma faaipoipo i lenei vevesi, pe mafai ea ona tatou uia le isi laasaga o le olaga faatasi e ui i le le mautonu o le faamaʻi?
E pei ona faamoemoe le toatele o tagata, matou te le iloa po o le a le faigata o le a oo i ai. O le alu i le falemaʻi ma aʻu i aso uma e puipuia laʻu paaga ua atili ai ona faʻalavelave neura. O tale maaleale uma ua faaosofia ai le mafaufau o tagata. A tatou ui atu i tuaoi e le o ofuina ni matapulepule, pe galo foi ona fufulu o tatou lima pe a tatou ulu atu i le fale, e faafuasei lava ona tatou popole. O puipuiga uma e tatau ai ua faia ina ia mautinoa le saogalemu o fafine maʻitaga, e aofia ai pe a fai tafaoga faamasani, e faigata ia te aʻu ona le faʻaalia mo le ultrasound a laʻu paaga ma le suʻega-e ui lava o loʻo faʻatali mo aʻu i totonu o se taʻavale paka ma se taifau paʻu Lagona sina sootaga . A oo ina avea a tatou fesootaiga autu ma mea faitino nai lo le faafesagai, o le a sili atu ona faigata le puleaina o faamoemoega o lo tatou aiga - lea ua masani i le auai -. Na filifili le pule o le matou fale e faʻafuaseʻi ona toe faʻafouina se iunite i totonu o le matou fale e tele aiga, lea na faʻateleina ai foi lo matou mamafa.
Ae e oʻo mai i le taimi nei, o le mea sili ona tiga o le iloa ua ou faʻaalia loʻu toʻalua ma laʻu tama e leʻi fanau mai i le paso o le COVID-19 ma ona faʻamaʻi lavelave ma faʻafitauli. I le tolu masina o lona tolu masina, o vaiaso na matou vaʻavaʻai ai na faʻaalu i le siakiina o ona faʻaʻailoga, faʻatali ma le popole mo faʻaiʻuga o suʻega, ma faʻailoga i aso o le vavae ese seia mafai ona matou toe faʻatasi. Ina ua leaga lana su'ega isu mulimuli, sa sili atu le to'a ma le vaivai nai lo se isi lava taimi.
Ina ua ma faitauina i lalo aso ae ma te lei vaai i le ma atalii, sa ma le mautinoa ma la’u paga o le a ma toe faia. E pei ona tatou iloa, na taunuu mai i le amataga o Fepuari, e le atoatoa-atoatoa i la tatou vaai, pe afai e le atoatoa le auala na ia taunuu ai. E ui ina matou fiafia ma faafetai ona o le avea ma matua, ua matou aʻoaʻoina e sili atu le faigofie ona fai atu "Ou te faia" i le taimi o se faʻamaʻi nai lo le galue malosi e fausia se aiga pe a uma se faʻamaʻi. A tele naua tagata ua leiloloa le tele o mea, o le faaopoopoina o se isi tagata i o tatou olaga o le a i ai sina tausalaina. A'o fa'aauau pea ona fa'aitiitia, tafe ma fa'asolosolo le tai o le fa'ama'i, matou te fa'amoemoe o le a va'aia le alu i fafo o lenei faitoto'a. Pe a amata ona mafaufau tagata i le lalolagi atoa pe faʻafefea ona faʻafefeteina e le coronavirus a latou toʻi o le lalolagi - ma mafaufau e uiga i filifiliga, le mautonu ma le le faia o filifiliga i le paolo o le faʻamaʻi - o le a tatou faʻaauau pea ona fuaina gaioiga uma ma agai i luma ma le faʻaeteete Push agai i luma, ma o lea ua agai i luma i le saoasaoa o le pepe. taimi.
Ose manatu ma au'ili'ili tusitusiga; o manatu na fa'aalia e le tusitala po'o le tusitala e le o ni manatu Scientific American.
Saili ni fa'amatalaga fou ile neuroscience, amio a le tagata, ma le soifua maloloina ole mafaufau e ala ile "Scientific American Mind."


Taimi meli: Sep-04-2021