page_head_Bg

Ua toe foʻi tamaiti aʻoga Chicago i le lotoa i le taimi ole faʻateleina ole COVID

I le Aso Gafua, ina ua sauni Nariana Castillo mo ana aoga amata ma vasega muamua mo lo latou aso muamua i le lotoa a le Aoga a le Malo o Chicago i le silia ma le 530 aso mulimuli ane, sa i ai i soo se mea ni vaaiga o le masani ma le lotomaaa. Le faamanatu faigata.
I totonu o le pusa meaai fou, o loʻo i ai ni fagu susu sukalati i tafatafa o tamaʻi fagu faʻamaʻi lima. I totonu o se ato fa'atau e tumu i mea a'oga, o lo'o natia ai le api i tafatafa o solo fa'ama'i.
I totonu o le taulaga atoa, e faitau selau afe aiga e pei o Castillo o loʻo o i aʻoga a le malo i Chicago e toe foʻi i le maualuga o le lamatiaga o aʻoaʻoga faʻafesagaʻi tumau. O le toʻatele o tagata na aumaia le tele o lagona feteʻenaʻi, e masani ona natia ma le poto i tupulaga talavou oe na sosolo atu i le fiafia o le toe foʻi mai. O nisi tagata ua matua le fiafia ona o le tulaʻi mai o le delta variant i le taumafanafana ua mafua ai ona leiloa le toe tatalaina o le aʻoga, lea sa avea muamua ma mea taua i le taua faasaga i le coronavirus.
Ina ua maeʻa le tausaga aʻoga faʻapitoa, na paʻu le aofaʻi o le auai, ma faʻateleina togi na le manuia—aemaise lava mo tamaiti aʻoga lanu—sa feagai foʻi tamaiti aoga ma le faamoemoe ma le le mautonu i tulaga tau aʻoaʻoga ma togafitiga faalelagona i masina a sau.
E ui lava ina mimita le pulenuu o Lori Lightfoot i le teuina o le $ 100 miliona e toe tatala ai ma le saogalemu, ae o loʻo fesiligia pea e tagata pe ua sauni le aoga itumalo. O le vaiaso na tea nei, o le faamavaega a le avepasi i le minute mulimuli o lona uiga e sili atu i le 2,000 tamaiti aoga Chicago o le a maua tupe nai lo nofoa pasi aoga. O nisi o faiaoga e popole i totonu o potuaoga ma alalaupapa tumutumu, e le mafai ona latou taofia tamaiti i le mamao fautuaina e tolu futu. O lo'o i ai pea fesili a matua e uiga i le mea o le a tupu pe a tele mataupu e lipotia i totonu o le lotoa.
“O i matou uma o loʻo aʻoaʻoina pe faʻafefea ona toe faʻafeiloaʻi vasega,” o le tala lea a José Torres, le pule le tumau o le aoga itumalo.
O lenei taumafanafana, Chicago Public Schools manaʻomia tagata faigaluega uma e fai matapulepule ma tui - o se manaʻoga ua talia foi e le setete. Peita'i, e le'i mafai e le aoga itumalo ma le iuni a latou faia'oga ona maua se maliliega tusitusia e toe tatala ai ma fefa'ataua'i i le afiafi o le tausaga a'oga.
I le po o le Aso Sa, i lona fale i McKinley Park, na seti ai e Nariana Castillo le uati i le 5:30 i le taeao, ona nofo ai lea seia oo i le vaeluaga o le po, faavasega sapalai, fai sanuisi ham ma sisi , Ma feau tusitusia isi tina.
"O la matou savali o le matou fiafia tele ma le popole tele i le taimi e tasi," o lana tala lea.
O le faaiuga o le vaiaso na teʻa nei, na tusia ai e Castillo se laina lelei i le va o le totoina o le faʻaeteete i lana fanau e toʻalua ma faʻatagaina i latou e fuga mai i le fiafia i le aso muamua o le aʻoga. Mo le tamaititi aoga tausaga muamua o Mila ma le tamaititi aoga aoga Mateo, o le taimi muamua lea e tu ai vae i luga o le Talcott Fine Arts and Museum Academy i le itu i sisifo o le taulaga.
Na fai atu Castillo ia Mira e filifili ni seevae sneakers fou, moli lanu piniki ma lanumoana i laa uma o le ala, a o faalogologo atu ia te ia o talanoa e uiga i le faia o ni uo fou i le potuaoga. Sa ia lapataia foi le fanau atonu o le a latou faaaluina le tele o le aso aoga i luga oa latou kesi.
E oo atu i le taeao o le Aso Gafua, ua mafai lava ona iloa atu e Castillo le amata fiafia o Mira. Ina ua uma ona feiloai ma ia i luga ole Google Meet i le vaiaso talu ai ma tali fesili e uiga i le mea e sili ona fiafia i ai Mila ile gagana Sipaniolo, ua uma ona viia e le teine ​​lona faiaoga. E le gata i lea, ina ua ia tuʻuina atu seleni e fai ma faʻamavaega i le "COVID Rabbit" Stormy i le fale, sa ia fai mai, "E mafai ona ou malolo. Ou te lei malolo lava muamua.”
O le suiga i aʻoaʻoga faʻapitoa na faʻalavelave ai tamaiti a Castillo. Na tolopo e le aiga le faʻalauiloaina o se komepiuta poʻo se laupepa, ma faʻalogo i fautuaga e uiga i le faʻatapulaʻaina o le taimi o le screen. Na aʻoga Mila i le Velma Thomas Early Childhood Center, o se polokalame e lua gagana e faʻamamafa ai gaioiga, taʻaloga, ma taimi i fafo.
Na fetuutuuna'i Mila i le mausa fou o le a'oa'oina mamao i se taimi vave. Ae o Castillo o se tina tumau e faʻatasi ma le tamaititi aoga Mateo i le tausaga atoa. O loʻo popole tele Castillo ona o le faʻamaʻi o loʻo taofia ai lana fanau mai le auai i fegalegaleaiga faʻaagafesootai e taua i lo latou atinaʻe. Ae ui i lea, i vaega o le taulaga na matua afaina i le coronavirus, ina ua ofoina atu e le itulagi ni filifiliga fefiloi i le tautotogo, na filifili le aiga e tausisi i le aʻoaʻoina atoatoa. Fai mai Castillo, "Mo i matou, e sili atu le saogalemu nai lo le mafaufau."
I le fonotaga a le au tusitala i le Aso Gafua, na taʻua ai e le au ofisa o le taulaga ua tele masina o latou galulue ma fuafua e faamalosia le toe tatalaina i le itumalo lona tolu sili ona tele o le atunuu - ma faamautinoa atu i aiga e pei o Castillo e saogalemu le toe foi mai. Mo le taimi muamua, na faia ai e le aoga itumalo se fonotaga masani a le au tusitala i le isi aoga maualuga i le Itumalo i Saute e faailoa ai ina ua uma ona fetuunai aʻoaʻoga mamao i le tausaga na teʻa nei, ua siitia le numera o tamaiti aoga e le lava maka i lenei tausaga.
I totonu o se potuaoga i le Chicago South Ombudsman's Office e latalata i le Chicago Lawn, na fai mai ai tamaiti aʻoga sinia latou te faʻamoemoe o le faʻafesagaʻi faʻafesagaʻi o le a fesoasoani ia i latou e faʻamaeʻa a latou tipiloma i le aoga maualuga pe a uma le amataga ma le taofia o faʻalavelave patino, faʻamaʻi, ma le leai o ni galuega. manaoga. . Galuega i le lotoa.
Fai mai Margarita Becerra, 18, sa popole o ia e uiga i le toe foi i le vasega i le tausaga ma le afa, ae o faiaoga na "tuu uma" e faʻamafanafana tamaiti aoga. E ui ina sa galulue tagata uma o le vasega i a latou lava saoasaoa i se masini eseese, ae sa feoai solo lava faiaoga i le potu e tali fesili, ma fesoasoani ia Becerra ia mautinoa o le a ia faamaeaina lona faailoga i le ogatotonu o le tausaga.
“O le tele o tagata e o mai iinei ona e iai a latou fanau pe faigaluega,” o lana tala lea e uiga i le afa aso. “Tatou te fia faauma la tatou galuega.”
I le fonotaga a le au tusitala, na faamamafa ai e taʻitaʻi o manaʻoga mo ufimata ma tui puipui o tagata faigaluega o poutu ia o le taʻiala e pulea ai le sosolo o le COVID i le itulagi. Mulimuli ane, fai mai Lightfoot, "O le faʻamaoniga e tatau ona i totonu o le pudding."
I le feagai ai ma le le lava o ave pasi aoga a le atunuu ma le faamavae o avetaavale i le lotoifale, na taʻua ai e le pulenuu o le itumalo o loo i ai se “fuafuaga faatuatuaina” e foia ai le le lava o le tusa ma le 500 avetaavale i Chicago. I le taimi nei, o le a maua e aiga i le va o le US$500 ma le US$1,000 mo le faatulagaina o latou lava felauaiga. I le Aso Faraile, na iloa ai e le aoga itumalo mai le kamupani pasi e faapea o isi avetaavale e 70 ua faamavae ona o le galuega o le tui-o le 11th hour curve ball lea, e mafai ai e Castillo ma isi matua ona sauni mo se isi e tumu i le le mautonu O le tausaga aoga.
Mo le tele o vaiaso, o Castillo o loʻo mulimulitaʻia talafou e uiga i le siʻitia o le numera o le COVID mataupu ona o faʻafitauli o le delta ma faʻamaʻi aʻoga i isi vaega o le atunuʻu. I ni nai vaiaso aʻo leʻi amataina le tausaga aʻoga fou, sa auai o ia i se fonotaga faʻamatalaga faʻamatalaga ma le puleaoga o Talcott Olimpia Bahena. Na manumalo o ia i le lagolago a Castillo e ala i imeli masani i ona matua ma lona malosi malosi. E ui lava i lea, sa le fiafia pea Castillo ina ua ia iloa e leʻi foia e le au ofisa faʻaitulagi nisi o maliega tau puipuiga.
O le aoga itumalo talu mai lena taimi na faʻamatalaina atili faʻamatalaga: tamaiti aʻoga e manaʻomia ona taofia mo le 14 aso ona o le COVID poʻo fesoʻotaʻiga vavalalata ma tagata ua aʻafia i le COVID o le a faʻalogologo i aʻoaʻoga i potu aʻoga mamao i se vaega o le aso aoga. O le a tu'uina atu e le aoga itumalo su'ega COVID i tamaiti aoga uma ma aiga i vaiaso uma. Ae mo Castillo, o loʻo iai pea le "vaega efuefu".
Mulimuli ane, na faia e Castillo se fonotaga faʻapitoa ma le faiaoga o le tausaga muamua a Mira. Faatasi ai ma le 28 tamaiti aʻoga, o lana vasega o le a avea ma se tasi o vasega sili ona tele i tausaga muamua i tausaga talu ai, lea e avea ai ma faʻafitauli le faʻatumauina o le nofoaga e latalata i le tolu futu. O le taumafataga o le a faia i le faleaiga, o le isi vasega muamua ma le lua tausaga lua. Na va’aia e Castillo o solo fa’ama’i ma mea fa’amama lima o lo’o i luga o le lisi o sapalai a’oga na talosagaina matua e ave i le a’oga, lea na matua ita ai o ia. Na maua e le aoga itumalo le faitau piliona o tupe mai le malo feterale, o nisi o ia mea na faʻaaogaina e totogi ai mea puipui ma sapalai e toe tatala saogalemu ai le aʻoga.
Na manava Castillo. Mo ia, e leai se mea e sili atu ona taua nai lo le puipuia o lana fanau mai le mamafa o le faʻamaʻi.
O lenei tautoulu, i le itu i saute o Chicago, sa le faatuai Dexter Legging e toe auina atu ona atalii e toalua i le aoga. E tatau ona i ai lana fanau i le potuaoga.
I le avea ai ma se volenitia mo faʻalapotopotoga faʻapitoa mo matua, faʻalapotopotoga faʻalapotopotoga ma mataupu faaleaiga, o Legging o se leo lagolago mo le toe tatalaina o aʻoga tumau talu mai le taumafanafana talu ai. Na ia talitonu ua faia e le aoga itumalo ni auala taua e faaitiitia ai le lamatiaga o le sosolo o le COVID, ae na ia faaalia foi o soo se talanoaga e uiga i le tausia o le soifua maloloina o fanau e tatau ona taulai atu i le soifua maloloina o le mafaufau. Fai mai a ia, o le taofia o le aoga na mafua ai le tele o le gau ona o le motusia o fesootaiga a lana fanau ma tupulaga ma tagata matutua alolofa, faapea ai ma gaoioiga faaopoopo e pei o lana au lakapi laiti.
Ona iai lea o tagata popoto. Faatasi ai ma lona atalii ulumatua ua ulufale i le tausaga lona tolu o le Al Raby High School, Legging ua fatuina se ripoti e pulea ma siaki tusi talosaga i kolisi. E fa’afetaia e faiaoga a’oga le fa’alauiloaina ma le lagolagoina o lona atali’i e iai mana’oga fa’apitoa. Ae o le tausaga talu ai o se faʻalavelave tele, ma o lona ataliʻi na faʻaleaogaina i nisi taimi aʻoaʻoga faʻapitoa ona o le umi o le taimi. E fesoasoani e toe foʻi i le aʻoga lua aso o le vaiaso ia Aperila. Ae ui i lea, na faateia Legging i le vaai atu i le Bs ma le Cs i luga o le lipoti a le tama.
“E tatau ona avea na Ds ma Fs—i latou uma; Ou te iloa la’u fanau,” o lana tala lea. “O le a avea o ia ma se talavou, ae ua sauni o ia mo se galuega laiti? Ou te fefe ai.”
Ae mo Castillo ma ona matua i lana liʻo faʻaagafesootai, o le faʻafeiloaia o le amataga o le tausaga aʻoga fou e sili atu ona faigata.
Sa auai o ia i le faalapotopotoga e leai ni tupe mama Brighton Park Neighborhood Committee, lea sa ia aoaoina ai isi matua e uiga i le aoga. I se suʻesuʻega talu ai nei a matua na faia e se faʻalapotopotoga e leai ni tupe mama, e sili atu ma le afa o tagata na fai mai latou te mananaʻo i se filifiliga atoatoa i le tautoulu. O le isi 22% na fai mai latou, pei o Castillo, e manaʻo e tuʻufaʻatasia aʻoaʻoga i luga o le initaneti ma aʻoaʻoga faʻafesagaʻi, o lona uiga e toʻaitiiti tamaiti aʻoga i totonu o potu aʻoga ma sili atu mamao mamao.
Na faalogo Castillo o nisi o matua ua fuafua e taofia le aoga ia le itiiti ifo i le vaiaso muamua o aoga. I se tasi taimi, sa ia mafaufau ai e aua le toe auina atu lana tama. Ae o lo’o galulue malosi le aiga e su’esu’e ma talosaga mo a’oga tulagalua, ma o lo’o fiafia fo’i i le a’oa’oina o gagana e lua a Talcott ma le fa’atauaina o ata. Sa le mafai e Castillo ona tatalia le manatu o le leiloa o lo latou tulaga.
E le gata i lea, na talitonu Castillo e le mafai e lana fanau ona suesue i le fale mo se isi tausaga. E le mafai ona ia faia mo se isi tausaga. I le avea ai o se tasi sa avea muamua ma fesoasoani faiaoga i aoga faataitai, e le’i leva ona maua se tusipasi faafaiaoga, ma ua amata ona talosaga mo se galuega.
I le aso muamua o le aʻoga i le Aso Gafua, na afe ai Castillo ma lona toʻalua o Robert e puʻe ata ma le la fanau i le isi itu auala mai Talcot. Ona fai uma lea o latou ufimata ma feosofi i le vevesi o matua, tamaiti aoga ma faiaoga i luga o le ala savali i luma o le aoga. O vevesi - e aofia ai mafui'e o lo'o sasaa ifo mai le fogafale lua o le fale, o le pese a Whitney Houston "Ou te fia siva ma se tasi" i luga o le laau pese, ma le taika a le aoga - na foliga mai ai le lanu mumu i luga o le auala savali.
Ae o Mira, e foliga to’a, na ia maua atu lona faiaoga ma laina fa’atasi ai ma tamaiti o le vasega o lo’o fa’atali le taimi e ulufale ai i totonu o le fale. “Ua lelei, uo, saga mai!” Na ee le faiaoga, ma na mou atu Mila i le faitotoa e aunoa ma le toe tepa i tua.


Taimi meli: Sep-14-2021